Elävä kaupunkikeskusta – kaupungin sykkivä sydän

Joissain kaupungeissa on niin hyvä olla, että sinne halutaan tulla uudestaan. Kaupunki on harmoniassa itsensä kanssa, se on elinvoimainen ja se sykkii elämää.

Kaupunkikuvaa voidaan somistaa monella eri tavalla.

Rovaniemen kaupunkikeskusta puhuttaa paljon ja siihen on kaivattu muutosta, mutta mitä elävä kaupunkikeskusta oikein tarkoittaa ja miten sen sydän saadaan sykkimään. Rovaniemellä on paljon potentiaalia, mutta onko meidän vahvuudet hyödynnetty riittävästi. Onko täällä annettu riittävästi huomiota ja resursseja tärkeille asioille, mitä täällä koetaan tärkeänä?

 

Kaupunkikeskustan saavutettavuus

Kaupunkikeskustan täytyy olla helposti saavutettava monin eri keinoin. On tärkeä miettiä kaupunkikeskustan saavutettavuutta niin autolla, pyörällä kuin jalkaisinkin. Julkisen liikenteen aikatauluihin ja reitteihin on syytä paneutua huolella, niiden hinnoittelu on oltava kohtuullista ja lipun ostaminen helppoa.

Lapin pääkaupunkina meidän on syytä huomioida myös autolla liikkuvat, sillä Rovaniemen kaupunkikeskustan tarjontaa hyödyntävät myös muut Lapin asukkaat lääkäri- ja asiointireissuillaan. Jos autoille ei ole riittävän helppoja ja edullisia pysäköintimahdollisuuksia ihan ytimessä, ajavat autot helposti isompien markettien pihoille ilmaisille parkkipaikoille.

Polkupyöräilyyn meillä on panostettu jo paljon lähivuosina ja viimeisimpänä meillä kyltitettiin uudet tienvarsiviitat polkupyöräreittien varrelle. Viitoissa on hienosti huomioitu kaupunkikeskustan saavutettavuus ja merkitty ympyrämerkillä reitti kaupungin ytimeen.

 

Kaupungin täytyy olla ihmisen mittakaavassa

Keskustassa liikutaan kuitenkin eniten jalkaisin. Tällöin keskustan täytyy olla riittävän kompakti, ihmisen mittakaavassa, sopivan kokoinen. Palvelut on löydyttävä sopivan kävelymatkan päästä toisistaan, riittävän helposti ja vaivattomasti.

Palvelut on sijoitettava ihmisen korkeudelle. Kivijalkojen suosio on aina perustunut siihen, että palvelut ovat ihmisen katseen korkeudella, hyvin saavutettavissa. Kivijalkaliikkeiden vetovoima on niiden löydettävyys, riittävän houkutteleva julkisivu ja sisälle kutsuva näyteikkuna. On ihan eri tunnelma mennä sisälle kylmän kiiltävän julkisivun kivijalkaliikkeeseen, kuin lämminhenkisen julkisivusomisteisen vanhan rakennuksen liikkeeseen.

Tämä antaa oman haasteensa kaupunkisuunnittelulle. Hyvä kaupunkisuunnittelu ottaa kantaa myös kaupungin julkisivuihin ja rakennuskantaan. Hyvällä kaupunkisuunnittelulla pystytään korostamaan kaupungin hyviä puolia ja ominaispiirteitä, mutta huonolla tuhoamaan se. Mitä me yleensä muistamme matkoilta, on juuri kaupunkimiljöö ja sen tunnelma.

Kadut on rakennettava niin, että ne ovat riittävän dynaamisia, johdattavat kulkijaa oikeaan suuntaan ja tarjoavat sopivasti aistiärsykkeitä. Kuolleet ja staattiset kohdat, kuten kylmät muurit, talojen takapihat ja isot parkkipaikat hidastavat liikettä tai lopettavat sen kokonaan ja saavat tuntemaan, että kaupunki loppuu tähän eikä tuolla taida olla enää mitään. Tähän ei ole missään kaupungissa varaa, vaan ihmisen liikkeen täytyy olla jatkuvaa ja sujuvaa.

Koko kaupungin olohuone

Kaupunkikeskustat ovat kautta aikojen olleet ihmisten kokoontumispaikkoja, eräänlaisia olohuoneita ja kohtaamispaikkoja, jonne tulla viihtymään ja viettämään aikaa. Kaupunkisuunnittelussa on tärkeää luoda erilaisia tiloja, jonne kokoontua yhdessä eri teemojen ympärille ja tavataan ystäviä.

Kaupunkitiloja suunnitellessa on huomioitava koko ihmisen elinkaari. Perheen pienimmät kaipaavat tekemistä ja touhua, aktiviteetteja ja leikkipaikkoja, kun taas vanhemmat toivovat riittävästi viihtyisiä istumapaikkoja. Ihmiset viihtyvät seuratessaan ohikulkevia ihmisiä ja tutkaillessaan kaupungin liikettä.

Jo vuosia kaupunkikeskustoja on muokattu enemmän jalankulkupainotteiseksi ja on raivattu tilaa turvalliseen olemiseen. Suurissa maailman kaupungeissa on alettu tehdä tilaa aukioille ja vehreydelle siirtämällä parkkipaikat maan alle. Se että niiden päälle olisi näinä asuntopulan aikoina rakennettu isoja rakennuksia, on nähty tärkeämpänä säilyttää kaupungin verheys ja päälle onkin rakennettu puistoalue, kuten tehtiin Pariisissa, joka on tänä päivänä erittäin suosittu kohtaamispaikka.

Rovaniemi on luontokaupunki, mutta luontoa on suhteellisen vähän ihan ydinkeskustassa. Kun kaupunkilaisilta kysytään toiveista kaupunkikeskustan suhteen, on lähes aina vastaus vehreys. Mutta miksi sen saaminen on niin vaikeaa? Jos vehreys on se, mitä toivotaan, tuodaan sitä. Lisätään määrärahoja, suurennetaan juuripaakkuja ja rakennetaan vihertiloja. Annetaan vihreydelle tilaa ja luodaan tätä kautta viihtyisyyttä ihmisille, sillä heitä vartenhan tätä kaupunkia kehitetään.

Rikastetaan kaupunkikuvaa taiteen avulla. Luodaan kaupunkitilaan erilaisia tunnelmia eri aistien kautta. Tarjotaan kaupunkiluontokokemus äänen ja tuntoaistien kautta, tarjotaan rauhoittava hetki kaupunkisykkeen keskellä. Piristetään ja rytmitetään katukuvaa värikkäillä, erikokoisilla ja muotoisilla elementeillä.

Elävä kaupunki sykkii elämää

Elävä kaupunki pitää sisällään monenlaisia tapahtumia, monipuolista kulttuuria ja taidetta. Rikas ja monipuolinen tapahtumatuotanto lisää kaupunkikeskustan houkuttelevuutta. Se kerää ihmiset yhteen, kokemaan asioita yhdessä. Ihminen on laumaeläin ja varsinkin pitkän korona-ajan jälkeen ihmiset kaipaavat päästä kotoa pois, löytää jälleen toiset ihmiset ja tapahtumat.

Elävä kaupunki tarjoaa sopivasti tapahtumia, säännöllisin väliajoin sekä isoille että pienille, nuorille ja vanhoille. Isot massatapahtumat vetävät kerralla paljon väkeä liikkeelle, mutta on tärkeää muistaa myös pienet ja sitäkin monipuolisemmat tapahtumat, jotka houkuttelevat myös hieman marginaalisempaa väestöä. Tällaiset tapahtumat rikastuttavat kaupunkikuvaa huomattavasti enemmän ja näiden avulla tapahtumia voidaan jakaa eri puolille kaupunkikeskustaa. Pienemmät tapahtumat kuormittavat vähemmän kaupunkia kuin jätti-isot massatapahtumat.

Erilaisilla tapahtumilla voidaan muokata kaupunkikuvaa ja sen luonnetta. On tärkeää huomioida tapahtumien luonteen vaikutus siihen mielikuvaan, minkä kaupungistamme haluamme luoda. Kutsuuko kaupunki luokseen vain tietyn tyylisiä tapahtumia, puuttuvatko täältä kokonaan jotkut tapahtumat vai koostuuko kaupungin tapahtumatarjonta sopivan sekalaisesta vähän sitä sun tätä tarjonnasta.

Kulttuuri ja taide rikastuttavat kaupunkikuvaa ja tarjoaa riittävästi aistiärsykkeitä. Monipuolinen kulttuuritarjonta luo erilaisia mahdollisuuksia tutustua itse kaupunkiin, kaupungin historiaan, arkkitehtuuriin ja sen nähtävyyksiin. Sen avulla voit sukeltaa syvemmälle kaupungin syövereihin ja löytää juuri sen oman tavan nauttia kaupungin sykkeestä.

 

Aika panostaa nyt

Nyt on aika panostaa ja näyttää mihin pystymme. Me luomme tulevaisuuden Rovaniemen nyt. Me yhdessä olemme vastuussa siitä, ovatko kaupunkilaiset tyytyväisiä ja viihtyvätkö matkailijat. Onko kaupunkikeskusta riittävän elinvoimainen pitääkseen meidän keskustan yrittäjät kivijaloissa ja että yrittäjät haluavat panostaa liiketoimintaansa täällä jatkossakin. Mitä meidän kaupunkikeskustalla on tarjota matkailijoille Joulupukin pajakylän ja luontokohteiden jälkeen ja houkutteleeko se riittävästi heitä tulemaan tänne myös uudestaan?

 

Miia Taivalantti
kaupunkikeskustan kehittämistyö


Jaa sivu eteenpäin

Muita ajankohtaisia uutisia