Maarianhamina vuoden keskusta 2024

Elävät Kaupunkikeskustat (EKK) ry palkitsi Maarianhaminan linjakkaasta ja historiasensitiivisestä keskustauudistuksestaan. Kilpailu järjestettiin Suomessa nyt jo 25. kerran.

Maarianhaminan keskusta kesällä 2021. Kuva: Visit Åland kuvapankki

Pikkukaupungin kävelykadun varteen valmistuneeseen historialliseen Telegrafen-kokonaisuuteen panostettiin yhteensä 40(!) miljoonaa euroa: kauppakeskus ravintoloineen ja kahviloineen, toimistotiloja ja 30 asuntoa sekä pysäköintitilaa 110 autolle. Entinen lennätinkortteli keskustan ytimessä heräsi näin uuteen paikan henkeen. Se viimeistelee nyt hienostuneesti keskustan palvelutarjonnan, kokoaa ja tiivistää asuntoineen kaikkia asiakasvirtoja suoraan kaupalliselle keskipisteelle. Hyödyttää demokraattisesti siten kaikkia. Telegrafen peilaa muuttuneessa Euroopassa myös Suomen ja Ruotsin vahvistuvia yhteyksiä. Kunnioittava kokonaisarkkitehtuuri eheyttää ja yhdistää esimerkillisesti.

Palkintoraadin puheenjohtaja Aulis Tynkkynen on innostunut: ”Maarianhamina näyttää mallia kaikille suomalaisille, sekä myös ruotsalaisille, keskustakehittäjille. Ei todellakaan ole asukasluvusta kiinni – kaupungissa on vain 11 817 asukasta. Erittäin pitkäjänteinen ja määrätietoinen yhteistyökyvykkyys ratkaisi. Kerroksellinen keskusta kehittyy näkyvästi kaikilla tasoilla lähtien jo pienimmistäkin yksityiskohdista. Asemakaava (Georg Chiewitz 1859) loi ainutlaatuisen, mutta toisaalta hyvin haasteellisen kehittämislähtökohdan”.

City Mariehamn aktivoi päivittäin näkyvästi keskustayhteistyötä. Toiminnanjohtaja Dan Ferna osallistuu niin Suomessa kuin Ruotsissakin valtakunnallisiin keskustojen kehittämisverkostoihin. Tapahtumallisuus ulottuu myös matkailukausien ulkopuolelle. Hillitty ja kärsivällinen yhteistyötapa tuottaa tulosta.

 

Rovaniemi ei ole osallistunut kilpailuun aiemmin, mutta vuoden 2025 kilpailuun on tarkoitus osallistua.

Rovaniemi on ottanut osaa KeskustaTEKO-kilpailuun kolme kertaa. KeskustaTEOT on valittu yleisön ehdotusten ja äänestyksen perusteella.


Jaa sivu eteenpäin

Muita ajankohtaisia uutisia