Rovaniemi sijoittui 12 Suomen TOP 12 kaupunkien listalla

Suomen kaupunkikeskustat on listattu EKK:n eli Elävät kaupunkikeskustat ry:n toimesta ja Rovaniemi on sijoittunut listalle sijalle 12. Yhteensä listattuja kaupunkeja 33.

Uudisrakentamista voidaan tehdä myös tyylikkäästi joka piristää katukuvaa. Tässä keskustan ytimeen rakennettujen talojen miellyttävä punatiilipinta ja kiva rytmitys hivelee silmää ja on kaunista katsella.

Kaupunkikeskustan kehittyminen on murroksessa myös meillä Rovaniemellä ja kehittymiseen vaikuttavat verkkokauppojen lisäksi voimakkaasti isot automarketit, sekä kaupunkien laidoille sijoittuvat ostoskeskukset. Rovaniemellä on kehitystä mm. Etelä-Keskuksen alueella, jonne on rakenteilla paljon isoja uusia kauppoja ja joka saavuttaa autolla liikkuvia kaupunkilaisia ja muualta Lapista tulevia ostoksille suurine parkkipaikkoineen ja monipuolisine tarjontoineen.

Kaupunkikeskustoiden kehittymisen kannalta tärkeää on huomioida kaupunkikeskustojen saavutettavuutta niin autolla, polkupyörällä, jalan kuin julkisillakin. Kaupunkikeskustoissa täytyy olla riittävästi vetovoimaa, jotta ihmiset tulevat keskustaan. Vetovoimaa lisäävät keskusta-alueen viihtyisyys ja ”olohuonemaisuus”, johon tulla ystävien ja vieraiden kanssa viettämään aikaa ja samalla nauttimaan alueen palveluista. Toinen vetovoimatekijä on riittävän monipuoliset palvelut ja kolmas tapahtumatarjonta.

 

Rovaniemi vertailussa TOP 12 kaupunkeihin

Rovaniemi sai kehuja kansainvälisenä matkailukohteena, joka näkyy eritoten monipuolisena hotelli- ja ravintolatarjontana. Keskustan tiiveyttä toki vähentää juuri matkailijoiden tarpeisiin lisääntynyt keskustan aribnb-tarjonta, joka on nostanut asuntojen hintoja ja vähentänyt keskusta-asumista. Kaupunkikeskustan ydin on melko tiivis. Rovaniemen kaupallinen keskipiste Pekankadun ja Rovakadun kulmassa, eikä Kävelykadulla, kuten monet olettavat. Kaupallista keskipistettä laskennan mukaan kävelykadusta vie kaupungin reunalla toimiva Kauppatori ja sen yhteydessä toimivat liikkeet. Kaupunkikeskustan saavutettavuutta lisää parkkihallien sijainti, jonne on helppo tulla suoraan valtatieltä. Meillä ydinkeskustan vetovoimaa lisää myös kolme ostoskeskusta.

 

Kehittäminen vaatii panostusta ja euroja.

Listauksen voittanut Tampere on kehittänyt keskustan RAT-aluetta eli Ratikkaa, areenaa ja tunnelia parisen miljardin euron verran, mutta kokevat, että sijoitus on jokaisen euron väärti.  Kolmanneksi tullut turku on investoinut 100 miljoonalla eurolla isoja ja pieniä investointeja. Seuraavaksi siellä on suunnitelmissa 410 miljoonan ratapihan jättihanke urheilu- ja konserttiareenoineen. Rovaniemellä on viime vuosina pääasiassa kehitetty kaupungin tieverkostoa ja pieniä yksityiskohtia, mutta isompia rakenteellisia investointeja ei ole tehty.

-Rovaniemen kehittymisestä puuttuu mielestäni selkeä visio, riittävän kunnianhimoiset tavoitteet ja rohkeus, kommentoi Rovaniemen elävä kaupunkikeskusta ry:n toiminnanjohtaja Miia Taivalantti.

Useat kehittämistoimet Rovaniemellä kaatuvat pitkien valituskierteiden jalkohin, joka lisää osaltaan maltillisuutta päätöksenteossa. Rovaniemellä on ollut paljon suuriakin suunnitelmia myös keskusta-alueen osalta, mutta suurin osa niistä on jäänyt toteutumatta.

 

 

Kulmakarnevaalit, suosittu koko perheen ilmaistapahtuma sai kansan liikkeelle ja kokoontumaan kävelykadulle. Myös tälle vuodelle on luvassa Kulmakarnevaalit la 10.6. klo 11-15.

Tapahtumat keräävät ihmisiä yhteen

Toiseksi tullut Helsinki sai pisteitä keskustan elämyksellisyydestä, kulttuuritarjonnasta ja tapahtumien lukumäärästä, sillä mm. Espan lavalle on tulossa tälle vuodelle 200 tapahtumaa kaikkien iloksi. Rovaniemellä tapahtumatarjonta on melko vähäistä ydinkeskustassa ja pääosa tapahtumista sijoittuvat keskusta-aleen ulkopuolelle.

 

Omaleimainen kaupunki on kutsuva

Kärkipäässä vertailussa olivat myös persoonalliset pienet kaupungit, kuten historiallinen rannikkokaupunki Pietarsaari ja idyllinen ja ainutlaatuinen ja juuri tästä syystä matkailijoita kiinnostava Porvoo. Rovaniemi mielletään kansainvälisesti kiinnostavaksi Joulupukin kotikaupungiksi ja luontokaupungiksi, mutta kumpikaan näistä ei juuri näy kaupunkikeskustassa muuta kuin joulun aikaan upeiden joulukuusien muodossa. Ja luontoa sekä kaupunkivehreyttä kaivataan keskustan katukuvaan kuumeisesti kaikissa keskusteluissa ja palautteissa, mitä kaupunki vuosittain saa. Myös uudisrakentaminen puhuttaa Rovaniemellä paljon.

-Rovaniemellä olisi hieno mahdollisuus personoitua kaupunkisuunnittelussa ja löytää omanlainen uudisrakentamistapa, jonka kautta uudistaa kaupunkikuvaa. Meidän täytyisi uskaltaa olla rohkeita edelläkävijöitä, löytää oma tyyli ja rohkeasti mennä sitä kohti, rohkaisee Taivalantti.

 

Asukastiheys ja työpaikkojen määrä lukuina

  1. Kauppojen ja ravintoloiden osuus 45,4%. Rovaniemellä kauppoja on vähentynyt vuoteen 2020 verrattuna jopa 20, mutta ravintoloiden osuus on lisääntynyt yhdellä, mikä nostaa prosenttilukua.
  2. Vapaiden liiketilojen osuus 11,6%, on noussut huimasti sitten vuoden 2020 luvusta, joka oli 7,6%. Tähän on omalta osaltaan vaikuttanut varmasti matkailuvoittoisen kaupungin matkailun tarpeisiin sijoittuvan palvelutarjonta, joka kärsi koronan aikana.
  3. Kaupallinen tiiveys 3,96. On Rovaniemellä hyvä, mutta vielä on mahdollista petrata. Tyhjien liiketilojen lisäksi keskustassa on isoja tyhjiä aukkoja, kuten isoja parkkipaikkoja, talojen takapihoja jne. vuonna 2020 tiiveysluku oli 4,31.
  4. Keskustan elinvoimaluku 2,586. Vuonna 2020 Rovaniemen elinvoimaluku oli 3.20. Vain yhdeksässä kaupungissa elinvoima oli kasvanut sitten vuoden 2020, kun 24 kaupungissa se oli laskenut.
  5. Asukastiheys Rovaniemellä on 3,136 as/km2

 

Lähde: TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy:n tekemä Rovaniemen elinvoimaraportti H1 / 2023, EKK:n tiedote 26.5.

Rovaniemen elinvoimalaskelma tehdään kerran vuodessa vuodesta 2017 ja tänä vuonna se on tehty helmikuussa ja raportti julkaistu 1.3. Päivityskartoitus ja raportti: TietojärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy, Tilaaja: Rovaniemen kaupungin elinvoimapalvelut / Business Rovaniemi.

 


Jaa sivu eteenpäin

Muita ajankohtaisia uutisia