Rovaniemen elävä kaupunkikeskusta ry pistää vauhtia keskustan kehittämiseen

 ” Yhteistyöllä tässä puhalletaan samaan hiileen, kohti tavoitteitamme.”

Tiia Huikuri, Keijo Fisk, Jarmo Lokio, Tuomo Poutiainen ja hallituksen puheenjohtaja Maarit Aho

”Kymmenen vuoden päästä meillä on ilmeeltään kansainvälisestikin omaleimainen, viihtyisä ja mieleenpainuva ydinkeskusta, joka kuhisee elämää.”

Näin uskoo arkkitehti Jarmo Lokio, joka on yksi vasta perustetun Rovaniemen elävä kaupunkikeskusta ry:n jäsenistä. Rokke-hankkeen sekä paikallisten yrittäjien ja eri sidosryhmien yhteisellä ponnistuksella aikaansaadun yhdistyksen varalle on paljon toiveita, mutta tämä lienee se suurin myös muiden jäsenten mielestä.

 

Työnjako selväksi

 

Lokio on lähtenyt vasta perustettuun yhdistykseen mukaan motivoituneena. Hän odottaa pääsevänsä kehittämään Rovaniemen keskusta-alueen elävyyden edellytyksiä yhdessä muiden yrittäjien, kiinteistönomistajien, asukkaiden ja kaupungin edustajien kanssa.

– Näen jo ammattinikin perusteella keskeiseksi tavoitteeksi löytää Rovaniemen ydinkeskustalle oman tunnistettavan ja mieleenpainuvan ilmeen. Se edellyttää tietysti tiivistä yhteistyötä paitsi kaupungin edustajien, myös kiinteistönomistajien kanssa. 

Yhdistyksen ensimmäisiä tehtäviä tulisi Lokion mielestä olla selkeän työnjaon määrittäminen muiden keskustan alueella toimivien tahojen, kuten Rovaseudun Markkinakiinteistöt Oy:n, Likiliikkeen, Visit Rovaniemen ja kaupungin elinvoimapalveluiden kanssa. Lokio myös huomauttaa, että Rovaniemen kaupungin tulisi ottaa strategiansa laadinnassa huomioon ydinkeskustan elinvoimalaskentaluvut, joiden pohjalta kaupunkimme vetovoimaisuutta ja elävyyttä pystyy konkreettisesti mittaamaan. 

 

Yhteinen näkemys

 

Parasta Rovaniemen keskustassa on yhdistyksen jäsenten mukaan kansainvälinen ja silti ihmisen mittakaavan mukainen tunnelma monipuolisine palveluineen sekä upea miljöö. 

Toiveet yhdistyksen päämäärille liittyvät pitkälti viihtyvyyden ja toimivuuden lisäämiseen. Esimerkiksi viherrakentamista halutaan lisätä voimakkaasti. 

– Toivon, että keskustasta tulisi niin viihtyisä, että ihmiset kaikista ikäluokista haluaisivat viettää siellä aikaansa, myös ilman erityistä syytä. Tällä hetkellähän kaupunkikuva on hieman sekava voimakkaan rakentamisen vuoksi, mutta keskustasta on jo tullut dynaamisempi viimeisten 30 vuoden aikana, jolloin olen itse asunut siellä, Keijo Fisk Ricaz Oy:stä sanoo.  

Tavoitteisiin pääsemiseksi tarvitaan Fiskin mukaan rahaa, saumatonta yhteistyötä ja ennen kaikkea yhteistä näkemystä ja tahtotilaa. 

– Kaupunkilaisten mielipidekyselyillä voimme saada autenttisen kuvan siitä, mitä alueelta toivotaan ja odotetaan. Toki täytyy ottaa huomioon myös yritysten ja yrittäjien toimintaedellytykset. 

 

Hyödyntämätön potentiaali käyttöön

 

Rovaniemen keskustassa on Kauppakeskus Revontulen kauppakeskuspäällikkö Tiia Huikurin mukaan paljon hyödyntämätöntä potentiaalia: mm. jokiranta, jää- ja lumenveistomahdollisuudet, prameammat kesäkukkaistutukset ja vihreys sekä Lordin aukion ja kävelykadun parempi ympärivuotinen hyödyntäminen. 

– Rovaniemen keskustassa tiiviys on ehdottomasti etu. Meillä on kattava valikoima ostos- ja ruokapaikkoja sekä majoituspalveluita kävelymatkan etäisyydellä toisistaan. Toivoisin, että kymmenen vuoden päästä meillä olisi eläväisempi, viihtyisämpi, värikkäämpi ja vihreämpi keskusta, jossa sekä asukkaat että matkailijat viihtyisivät pidempään. 

 

Yhdistys on äänitorvi

 

RovaLappi Rakennus Oy:n kehitysjohtaja Tuomo Poutiainen uskoo, että yhdistyksen kautta yhteinen ääni saadaan kuulumaan paremmin. 

– Yhdistys varmasti vauhdittaa keskustan elinvoimaisuuden kehittämiseksi tehtyjä suunnitelmia. Se toimii hyvänä linkkinä kaupungin, yritysten ja asukkaiden välillä ja ylläpitää vuoropuhelua toimijoiden välillä. 

Myös Tiia Huikuri peräänkuluttaa yhteistyötä niin yrittäjien välillä, kuin myös kaupungin suuntaan. Hän uskoo, että yhteiset tavoitteet on mahdollista saavuttaa hyvin koordinoidulla ja suunnitellulla työllä. 

–  Yhteydet kaupungin päättäjiin on oltava kunnossa, jotta saamme yhdistyksen jäsenten mieltä askarruttavia asioita sekä kehitysideoita läpi myös kaupungin ylemmälle tasolle. Yhteistyöllä tässä puhalletaan samaan hiileen, kohti tavoitteitamme. Tätä me lähdemme nyt yhdistyksen kautta tavoittelemaan, Huikuri sanoo.

   * * *

Haluatko tulla mukaan kehittämään Rovaniemen keskustaa? Mitä enemmän meitä on, sitä kattavammin saamme äänemme kuuluviin. Lue lisää yhdistyksen toiminnasta ja liity jäseneksi täällä:
https://rovaniemenkaupunkikeskusta.fi/liity-mukaan/

 

Perustajajäsenet: Elisa Honkavuori, Keijo Fisk, Jarmo Lokio, Tuomo Poutiainen, Pasi Hiukka, toiminnanjohtaja Miia Taivalantti, Tiia Huikuri, Petra Kurtti ja hallituksen puheenjohtaja Maarit Aho. Kuvasta puuttuu perustajajäsenet Mikael Gröhn ja Sime Yliaska.

Jaa sivu eteenpäin

Muita ajankohtaisia uutisia